Суракапоте /zurracapote/ е популярна испанска напитка, посестрима на сангрията. Често за краткост я наричат сура /zurra/. Напитката, която се счита за средноалкохолна, е смес базирана на червено вино, към което се добавят различни плодове (праскови, портокали, лимони и други), захар и канела. Суракапоте е най-характерна за областта на Риоха и околностите, Бургос, Сория и Рибера Навара, но се пие и в останалите части на Испания. Напитката е неразделна част от местните фестивали, по време на които се приготвя в големи съдове.
За суракапоте няма строго определена рецепта. Вариациите са много и зависят от региона, семейни традиции и човека, който я приготвя.
Има две технологии за приготвянето на суракапоте. При първата виното се смесва с останалите съставки и се оставя да престои няколко дни. При втората за ускоряване на процеса се нагрява на котлона.
Една от най-лесните рецепти за суракапоте е: 4 литра червено вино или бордо, 0,5 литра вода, 0,5 килограма захар, половин пръчка канела, 2 лимона. Разтворете захарта във водата. Добавете канелата. Смесете водата с виното и сложете сока от лимоните последен. Увийте съда в чиста кърпа и оставете да престои. Пийте с наслада и мярка!
Освен напитката суракапоте има и испански десерт, който носи същото име и има доста общи черти с питието. Десертът суракапоте е нещо като „пиян“ ошав. Накиснете сушени плодове във вода. След това ги сложете да покъкрят в подсладено прясно червено вино за 15 минути и сте готови! Сервира се топло или студено. Отлично се съчетава с ванилов сладолед.
ЛАПАЧО - ДОМ ЗА МРАВКИТЕ, ЗДРАВЕ ЗА ХОРАТА
ДЖИНДЖИФИЛЪТ - ЛЕКОВИТ, ПИКАНТЕН, ЕКЗОТИЧЕН
Няма коментари:
Публикуване на коментар