вторник, 3 февруари 2015 г.

Лапачо - дом за мравките, здраве за хората

В България (а и в Европа) чаят от лапачо е непопулярен, но напитката е известна още на инките.
Дървото, от чиято кора се добива лапачо се нарича мравчено дърво. Вечнозеленото растение е кръстено така, защото единствените му обитатели са мравките. Това дърво расте в Южна Америка цветовете му са червени, достига до 30 м. височина и до 2-3 м. диаметър. Мравченото дърво има няколко разновидности, но не всички имат лечебни свойства. Местните жители го наричат Taheebo и Ipe Roxo, а португалците – Pau D’Arco.
Лапачо има много лечебни свойства. Помага при: обикновена простуда, левкимия, язва, чревни възпаления, дизентерия, треска, заболявания на гърлото, възпаление на ставите, респираторни заболявания, заболявания на кръвообращението. Освен това, той има качества за лечение на рани, удари и дори различни видове рак. Чаят лапачо може да забави развитието на вируси, унищожава гъбички, бактерии, патогенни микроби. Лапачо укрепва имунната система, помага на тялото да се бори с паразити.
Лапачо съдържа желязо, калций, калий, мед, манган, магнезий и други минерали и витамини.
Въпреки полезните качества на това растение, с него трябва да бъдат внимателни тези, които страдат от главоболие, защото по-голяма доза от лапачо може да влоши състоянието им. Друг негативен резултат, който може да има консумацията на тази отвара са смущения в стомашно-чревния тракт (за тези, които страдат от някакво заболяване или много прекалят с количеството). Но приемано в умерени количества от здрави хора, лапачо има само полезно въздействие.
От лапачо освен отвари се приготвят мехлеми и тинктури.
Да се приготви чай лапачо е много лесно. Всъщност става като всяка билкова отвара – просто се вари в продължение на 8-10 минути, при което се получава достатъчно силна, богата напитка. Пие се веднага, не е нужно да престоява. Може да добавите джинджифил, канела, шафран и кориандър за по-екзотичен вкус.


БУЛЬОН

ДЖИНДЖИФИЛЪТ - ЛЕКОВИТ, ПИКАНТЕН, ЕКЗОТИЧЕН 

Няма коментари:

Публикуване на коментар