четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Кисело зеле - вкусът на зимата

Киселото зеле е традицинна за българите зимнина. Познато е на човечеството от хилядолетия - има свидетелства за приготвянето му преди 2000 години в Китай. В съвременната германска кухня киселото зеле също е много популярно.

Освен вкусно киселото зеле е и много полезно. То е източник на витамин С, витамин В6, както и на много ценни микроелементи (калий, желязо, магнезий, цинк и други). Редовната консумация на тази зимнина подобрява храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт.

Времето за приготвяне (слагане) на кисело зеле е от средата на октомври до средата на ноември.

А ето и как се приготвя: първо трябва да поставите единия край на маркуча на дъното на съда (обикновено бидон или кофа). Зелките трябва да бъдат почистени от кочаните и най-външните листа. След това подредете зелките плътно една до друга. Ако ви е трудно да подредите плътно зелето и то започва да изплува над водата, може да го затиснете с решетка, камък или друго тежко нещо. Следващата стъпка е да залеете със саламура (20-40 грама морска сол на 1 литър вода). Тя трябва да покрива зелето поне с 10 см. На петия ден след заливането зелето започва да се преточва (претака). По желание може допълнително да:
•цепнете зелката на Х там, където е бил кочанът;
•добавите червени цвекло или червено зеле - за да придобие червен цвят;
•добавите кочан царевица - за по-добра и бърза ферментация;
•около 10 дни след заливането със саламурата да поставите в бидона 250 грама ориз завит в тензух, за да не се появи бяла пелена най-отгоре;
•добавите за аромат в началото по избор ябълка, дюля, лимон, лук.

Абсолютно е забранено да обработвате/съхрянявате киселото зеле в алуминиеви съдове, защото съдържащата се в него млечна киселина ги разяжда и вредни вещества попадат в зелето и сока.
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар