неделя, 13 август 2017 г.

Чия - семенца на здравето

Мъничките семенца на чията са сред първенците в класацията на така модерните напоследък суперхрани.
Чията е растение от рода на градинския чай (Salvia). От векове се употребява от индианците, като храна и като лекарство. На езика на маите „чиа“ означава „сила“.

Семенцата на чията съдържат богат набор от хранителни вещества: витамин А, витамин В12, витамин С, витамин Е, калций, желязо, цинк, магнезий, алфа линоленова киселина, Омега-3, антиоксиданти, триптофан, имат и високо съдържание на фибри. Чувствителните към глутен също могат да ядът чия, тъй като тя не го съдържа.
Ползите за здравето от консумацията на чия са много: противодейства на стреса, стабилизира имунната система, детоксикира, намалява „лошия“ холестерол, подобрява тонуса на кръвоносната система, улеснява бъбречната функция, предотвратява появата на злокачествени клетки (рак), оптимизира инсулиновата резистентност и балансира функциите на панкреаса, спомага изграждането на силни кости.

Широко се коментират, не само ползите от чиата за здравето, но и помощта ѝ за отслабване. Но все пак не си мислете, че изяждайки по 1 лъжичка от нея автоматично ще станете стройни и здрави. Чията не може сама да свърши цялата работа – без добър хранителен режи и движение няма да стане!

Въпреки всички ползи, които организмът може да има от приема на чия, с нея трябва да се внимава, защото има и някои противопоказания: разрежда кръвта, което изключва консумацията ѝ няколко дни преди операции. При някои хора е възможно рязко понижаване на кръвното налягане, алергични реакции, пристрастяване, подуване и газове.

За да избегнете сериозни проблеми, при първа консумация на чия започнете със съвсем малко количество и обърнете внимание как ще я понесе организмът Ви. Ако всичко е наред и решите малките семенца да станат неразделна част от менюто Ви, не забравяйте, че препоръчителната доза е 1-2 чаени лъжички на ден.
Надвишавайки я, вместо да подобрите здравето си, ще му навредите.

Семената на чията почти нямат вкус, така че могат да се съчетаят с почти всичко. Преди консумация задължително ги накиснете, иначе ще раздразнят стомаха Ви.

Може да изяждате дневната си порция чия, като просто я накиснете във вода или друга течност (прясно мляко, плодов сок, чай) или в кисело мляко. Може да ги поръсите и върху салата, риба или друго ястие; да ги добавите в супи и сосове. Чията може да се впише навсякъде, просто проявете въображение.

Ако условието за предварително накисване на чията Ви се струва твърде обременително има и вариант за мързеливи – различни хранителни добавки с чия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар