Есента дойде. Листата на дърветата пожълтяват, времето застуди и въздухът се насити с аромати – печени чушки и маринати.
Има хора, които твърдят, че правенето на домашни консерви е демоде и дори се присмиват на привържениците им. Основният им аргумент срещу приготвянето на зимнина е, че в магазините целогодишно може да се намери всичко – прясно, в буркан или замразено.
Въпреки това приготвянето на зимнина е жива традиция в повечето български домове.Поддръжниците ѝ изтъкват че:
- През зимата сметките за електричество и отопление са по-високи. Наличието на зимнина е в голяма помощ на семейния бюджет;
- Невинаги купешките консерви са по вкуса ни. Когато ги приготвяме сами, ги правим точно както ги обичаме;
- При домашно направените консерви имаме контрол над съдържанието. Сол, захар, оцет, подправки (а не овкусители) – знаем какво и в какви количества слагаме.
- Приготвянето на зимнина сплотява семейството – всеки изразява своите предпочитания, според възрастта и възможностите си всеки може с нещо да участва в приготвянето на домашните консерви.
6 начина да пестим, когато пазаруваме
Да ядем ли плодове от далечни страни?
Кисело зеле - вкусът на зимата
Няма коментари:
Публикуване на коментар