Диетолог Шишкова, от къде идват овесените ядки?
Овесените ядки, както и овесени трици, овесена каша, брашно и други, се взимат от растението овес, което е зърнена култура, която се развива и вирее при сух и хладен климат.
Защо овесените ядки са добри за нас?
Овесените ядки имат идеално балансиран състав: белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини (от групата B, РР и витамин Е), минерални вещества (калий, фосфор, магнезий, цинк, калций, манган, желязо) и високо съдържание на хранителни влакнини – фибри.
А съдържат ли глутен?
Овесът съдържа определено количество протеин, подобен на глутена, но невинаги може да предизвика реакция при хора с установена непоносимост.
Какви ползи има за организма ни от овесените ядки?
Ползите от овеса и в частност от овесените ядки са многобройни: намаляват кръвното налягане и холестерола, правят кожата по-красива, намаляват нивото на холестерола, понижават риска от рак на дебелото черво, повишават енергията и защитните сили на имунната система, подпомагат добрия сън, полезни са за сърцето и черния дроб, стомаха и храносмилателния тракт. И все пак не забравяйте, че нищо прекалено не е хубаво.
Можем ли да отслабнем с овесени ядки?
Можем да отслабнем и да сме здрави, ако се храним разумно и балансирано. Сами по себе си, овесените ядки няма как да ни направят по-слаби. Дори са доста калорични.
Колко по-точно?
В 100 гр. се съдържат 390 калории.
Как да консумираме овесените ядки?
Можем да консумираме овесените ядки по много начини: накиснати с вода или мляко за закуска, като може да се добавят и плодове или други ядки, мед, канела и така нататък. Овесени ядки се слагат и в различни бисквити, салати и други ястия.
Г-жо Шишкова, благодарим Ви за полезната информация!
Снимка: Личен архив на г-жа Шишкова
Няма коментари:
Публикуване на коментар