неделя, 21 август 2016 г.

Диетолог Шишкова: Овесените ядки са полезни, но с тях не трябва да се прекалява

Напоследък все по-често чуваме, че хората закусват овесени ядки. За това решихме да помолим диетолог Дуда Шишкова да ни разкаже повече за тях.

Диетолог Шишкова, от къде идват овесените ядки?
Овесените ядки, както и овесени трици, овесена каша, брашно и други, се взимат от растението овес, което е зърнена култура, която се развива и вирее при сух и хладен климат.

Защо овесените ядки са добри за нас?
Овесените ядки имат идеално балансиран състав: белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини (от групата B, РР и витамин Е), минерални вещества (калий, фосфор, магнезий, цинк, калций, манган, желязо) и високо съдържание на хранителни влакнини – фибри.

А съдържат ли глутен?
Овесът съдържа определено количество протеин, подобен на глутена, но невинаги може да предизвика реакция при хора с установена непоносимост.

Какви ползи има за организма ни от овесените ядки?
Ползите от овеса и в частност от овесените ядки са многобройни: намаляват кръвното налягане и холестерола, правят кожата по-красива, намаляват нивото на холестерола, понижават риска от рак на дебелото черво, повишават енергията и защитните сили на имунната система, подпомагат добрия сън, полезни са за сърцето и черния дроб, стомаха и храносмилателния тракт. И все пак не забравяйте, че нищо прекалено не е хубаво.

Можем ли да отслабнем с овесени ядки?
Можем да отслабнем и да сме здрави, ако се храним разумно и балансирано. Сами по себе си, овесените ядки няма как да ни направят по-слаби. Дори са доста калорични.

Колко по-точно?
В 100 гр. се съдържат 390 калории.

Как да консумираме овесените ядки?
Можем да консумираме овесените ядки по много начини: накиснати с вода или мляко за закуска, като може да се добавят и плодове или други ядки, мед, канела и така нататък. Овесени ядки се слагат и в различни бисквити, салати и други ястия.
Г-жо Шишкова, благодарим Ви за полезната информация!

Снимка: Личен архив на г-жа Шишкова




Няма коментари:

Публикуване на коментар