Всички знаем основните традиции свързани с Бъдни вечер. Знаем, че ястията трябва да са постни и определен брой (7, 9, 11 или 12); трапезата и домът се прикадяват; масата не се разчиства до сутринта. Но понякога бройката на гозбите ни затруднява, а искаме всичко да се получи чудесно. За улеснение Ви предлагаме 3 примерни менюта за празничната вечеря:
Меню 1: варено жито; боб чорба; зелеви сарми; салата от печени чушки и праз; апетитка (или друга зимнинка); купа с плодове; задължителните питка с пара (в някои краища на страната освен паричка слагат в питката и бобче, копче, дренче и други), тиквеник, чесън, ошав, мед, орехи.
Меню 2: пълнени сухи чушки с боб; лозови сарми; салата от кисело зеле; разядка (или друга зимнинка); купа със сушени плодове и ядки; ябълков щрудел; задължителните питка с пара, тиквеник, чесън, ошав, мед, орехи.
Меню 3: кисело зеле с ориз; бобена салата; пълнени сухи чушки с ориз; туршия; кьопоолу (или друга зимнинка); печени ябълки; задължителните питка с пара, тиквеник; чесън, ошав, мед, орехи.
Не забравяйте солницата! Макар да не броим солта, тя задължително трябва да присъства на масата.
Пресните салати не са традиционни, защото в миналото не е имало магазини, от които целогодишно да може да се купят пресни плодове и зеленчуци. Но те също са постни, така че, може да сервирате и салата: зелева, зелена, шопска (без сиренето!).
А ето и още няколко идеи: праз с ориз; кекс; супа или салата от леща, баница с праз или спанак (цвекло, лапад или каквато зеления Ви се намира). Може да сложите на масата всичко, което обичате. Единствените условия са да е постно и да спазите бройката.
Весели празници!
Няма коментари:
Публикуване на коментар