В Европа цикорията е позната от 16-и век. Произхожда от крайбрежието на Средиземно море и Южна Азия. Среща се в няколко разновидности: белгийска, къдрава, червена италианска „Радикио“.
Цикорията е богата на калций, фосфор, желязо, магнезий, витамини (А1, В1, В2, С, РР, Е), холин, дъбилни вещества.
Ползите от приема ѝ са: стимулира апетита, подобрява функциите на храносмилателните органи и сърцето, полезна е при диабет, понижава стреса, успокоява нервната система, енергизира, премахва токсините от черния дроб, уравновесява кръвното налягане, понижава нивото на холестерола, подпомага отслабването, има антисептично и противовъзпалително действие (в народната медицина се използва за лечение на рани).
Цикорията е противопоказна за хора, които приемат антибиотици или страдат от: разширени вени, хемороиди, спазми на дихателната система.
Напитката от цикория на вкус силно наподобява кафето. Всички негови привърженици, които имат някакви противопоказания да го пият или не могат да се задоволят със здравословни дози, могат да го заменят с напитка от цикория.
В магазините цикорията може да се намери и с добавки: червени боровинки, жен шен, лилава боровинка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар