петък, 14 август 2015 г.

Slow Food – бавна храна

Slow Food е международно днижение, родено в Италия. Основано е през 1986 година от Карло Петрини. Целта на Петрини била да запази местните гастрономически традиции, не само като кулинарни рецепти, но и като традиционно отглеждани земеделски продукти и породи домашни животни. С това, освен че се запазват местните обичаи, се защитава и околната среда (остава по-естествена, изразходва се по-малко гориво), а също така продуктите на местните производители достигат по-пресни до трапезата.

В България Slow Food „идва“ доста по-късно – през 2004 година. Неговите последователи наброяват над 300 души. Част от Slow Food могат да бъдат не само отделни личности, а и ресторанти, магазини и така нататък.
Движението Slow Food съществува в България от 2004 година. Неговите последователи са над 300 души в различни части на страната, а мрежата от местни структури (конвивиуми) постоянно расте. Основната цел на движението в България е да създаде условия за подкрепа и развитие на производството на уникалните български храни.

Към момента в Съкровищницата на вкусове са включени три български продукта: родопско бито сирене от село Смилян, зелено сирене от село Черни Вит и млечни продукти от каракачански овце. Българската комисия е предложила българския винен сорт „Керацуда” и още няколко продукта за включване в Съкровищницата.




Няма коментари:

Публикуване на коментар