Джинджифилът е познат на човечеството от
векове. В България започва да придобива популярност едва преди 20-ина години,
но в Китай и Индия се използва от древността.
Джинджифилът (наричан още исиот и имбир) е
тревисто растение с пълзящо стъбло, което не вирее в естествено състояние.
Научното му име е Zingiber officinale.
Използваемата част на джинджифила са
корените. При почистване те не трябва да се белят, а кората да се остъргва
внимателно. Полезни вещества се намират точно под нея и при по-дълбоко обелване
ще ги изхвърлите.
Джинджифилът се използва и пресен и сушен,
като сушеният и стрит на прах е по-силен.
Непрекъснато нарастващата популярност на
джинджифила се дължи, освен на свежия му приятен аромат и на ползите от него,
които са много.
Сферите за приложение на джинджифила са
кулинарията (като подправка в различни ястия и сладкиши, джинджифилова бира и
чай) и в лечението.
Сред полезните ефекти от тази подправка са:
подобрява мозъчната дейност; активира храносмилането; намалява риска от
тромбози; понижава лошия холестерол (LDL); помага срещу гадене и морска болест;
афродизиак е. Също така тази подправка подсилва имунната система, има потогонно
действие, помага при възпалено гърло, обикновена простуда и синуити. Според
древната лечебна система Аюрведа джинджифилът подпомага Агни – биологичният
огън, който е ключ към болест или здраве и помага на тялото да се изчисти от
токсини.
Джинджифилът има антиоксидантен, антисептичен и антитуморен ефект.
Когато ползвате тази подправка трябва да бъдете
внимателни, защото освен чудесен аромат придава на ястията и лютивина.
В кулинарията има много рецепти, в които се
употребява джинджифил. Ние Ви предлагаме две от най-лесните.
Чай от джинджифил: щипка джинджифил на
прах или 1 чаена лъжица настърган корен се запарва с 300 милилитра вода за 15
минути. Може да се добави мед, мента, лимон.
Джинджифилови бисквити
Необходими продукти: 2,5 чаени чаши брашно, 1
яйце, 125 грама краве масло, две трети чаена чаша мед, 1 пакетче бакпулвер,
половин чаена лъжица сода за хляб, 1 чаена лъжица сух джинджифил, 1 чаена
лъжица канела.
Най-напред пресейте брашното, заедно с
бакпулвера, содата, джинджифила и канелата.
Разтопете маслото и меда на водна баня.
Разбийте изстиналото разтопено масло с меда и
яйцето. Прибавете към тази смес сместа с брашното малко по малко.
Полученото маслено тесто разточете на блат
около 3 милимиетра и изрежете джинджифиловите бисквити с формички за сладки.
Наредете джинджифиловите сладки в голяма
тава, застлана с хартия за печене.
Сладките се пакът 8 минути (докато се
зачервят) на 180 градуса в предварително загрята на фурна.
Украсата зависи от вашето желание и умения!
БУЛЬОН
Няма коментари:
Публикуване на коментар