събота, 10 януари 2015 г.

Джинджифилът - лековит, пикантен, екзотичен



Джинджифилът е познат на човечеството от векове. В България започва да придобива популярност едва преди 20-ина години, но в Китай и Индия се използва от древността.

Джинджифилът (наричан още исиот и имбир) е тревисто растение с пълзящо стъбло, което не вирее в естествено състояние. Научното му име е Zingiber officinale.

Използваемата част на джинджифила са корените. При почистване те не трябва да се белят, а кората да се остъргва внимателно. Полезни вещества се намират точно под нея и при по-дълбоко обелване ще ги изхвърлите.

Джинджифилът се използва и пресен и сушен, като сушеният и стрит на прах е по-силен.

Непрекъснато нарастващата популярност на джинджифила се дължи, освен на свежия му приятен аромат и на ползите от него, които са много.

Сферите за приложение на джинджифила са кулинарията (като подправка в различни ястия и сладкиши, джинджифилова бира и чай) и в лечението.

Сред полезните ефекти от тази подправка са: подобрява мозъчната дейност; активира храносмилането; намалява риска от тромбози; понижава лошия холестерол (LDL); помага срещу гадене и морска болест; афродизиак е. Също така тази подправка подсилва имунната система, има потогонно действие, помага при възпалено гърло, обикновена простуда и синуити. Според древната лечебна система Аюрведа джинджифилът подпомага Агни – биологичният огън, който е ключ към болест или здраве и помага на тялото да се изчисти от токсини.

Джинджифилът има антиоксидантен, антисептичен и антитуморен ефект.

Когато ползвате тази подправка трябва да бъдете внимателни, защото освен чудесен аромат придава на ястията и лютивина.

В кулинарията има много рецепти, в които се употребява джинджифил. Ние Ви предлагаме две от най-лесните.



Чай от джинджифил: щипка джинджифил на прах или 1 чаена лъжица настърган корен се запарва с 300 милилитра вода за 15 минути. Може да се добави мед, мента, лимон.



Джинджифилови бисквити

Необходими продукти: 2,5 чаени чаши брашно, 1 яйце, 125 грама краве масло, две трети чаена чаша мед, 1 пакетче бакпулвер, половин чаена лъжица сода за хляб, 1 чаена лъжица сух джинджифил, 1 чаена лъжица канела.

Най-напред пресейте брашното, заедно с бакпулвера, содата, джинджифила и канелата.

Разтопете маслото и меда на водна баня.

Разбийте изстиналото разтопено масло с меда и яйцето. Прибавете към тази смес сместа с брашното малко по малко.

Полученото маслено тесто разточете на блат около 3 милимиетра и изрежете джинджифиловите бисквити с формички за сладки.

Наредете джинджифиловите сладки в голяма тава, застлана с хартия за печене.

Сладките се пакът 8 минути (докато се зачервят) на 180 градуса в предварително загрята на фурна.

Украсата зависи от вашето желание и умения!


БУЛЬОН

Няма коментари:

Публикуване на коментар